Астероидът убиец на градове  се приближи най-близо до Земята в понеделник вечерта,

...
Астероидът убиец на градове  се приближи най-близо до Земята в понеделник вечерта,
Коментари Харесай

Убиецът на градове: Огромният астероид се приближи до Земята

Астероидът " палач на градове "   се приближи най-близо до Земята в понеделник вечерта, преминавайки безвредно около нашата планета на разстояние, което е повече от осем пъти по-голямо от междинното разстояние сред Земята и Луната.

Въпреки че е систематизиран като " евентуално рисков " , гигантската галактическа канара не съставлява опасност за нашата планета. Но за първи път в историята тя ще може да се види с любителски телескопи през идващите две нощи (16 - 17 април).

2,000-foot-wide 'potentially hazardous' asteroid has just made its closest approach to Earth — and you can see it with a telescope
— Live Science (@LiveScience)
Огромният метеорит, наименуван 2013 NK4, е необятен към 2 000 фута (610 метра), което го прави към два пъти по-голям от метеорита " господ на хаоса " Апофис, който ще направи свръхблизко доближаване до Земята през 2029 година, оповестява EarthSky.

Според Лабораторията за реактивно придвижване (JPL) на НАСА галактическият камък е направил най-близкото си доближаване до Земята в 10:50 ч. EDT в понеделник (15 април), когато е достигнал към 2 млн. благи (3,2 млн. км) от нашата планета. По това време той се е движил със скорост към 59 000 км/ч).

Астероидът е задоволително огромен, с цел да унищожи огромен град и да провокира съществени екологични последствия, в случай че се разбие в Земята. Според изчисленията на НАСА галактическата канара евентуално в никакъв случай няма да се приближи до Земята. Въпреки това, заради размера си и близостта си до нашата планета, той към момента се смята за евентуално рисков метеорит.

Въпреки че метеоритът не съставлява опасност за Земята, близкото му доближаване към момента съставлява огромен интерес за астрономите, които сега наблюдават галактическата канара с радиотелескопи. Те се надяват да снимат профилирани радарни изображения, известни като изображения със забавяне на Доплер, които би трябвало да оказват помощ да се хвърли повече светлина върху размера и формата на метеорита.

Но не е нужно да сте професионален астроном, с цел да разгледате тази галактическа канара. Астероидът ще може да се види от всеки, който разполага с порядъчен астрономически телескоп, до 17 април. Въпреки това, заради ориентацията му по отношение на Земята, метеоритът ще се вижда най-ясно на 16 и 17 април, съгласно EarthSky. Можете да разберете къде ще се намира в небето, като употребявате уеб страницата TheSkyLive.com.

2013 NK4 обикаля към Слънцето на всеки 378 дни по елиптична орбита , съгласно EarthSky.com.

A large space rock will safely pass Earth today at 9:51 CDT (14:51 UTC). And it’s big enough to see using a small telescope! Asteroid 2013 NK4 has a diameter of about 2,000 feet (610 meters) and will pass at 8 times the moon's distance.
— EarthSky (@earthskyscience)
Откакто е открит през 2013 година, метеоритът е направил 11 близки доближавания с нашата планета и ще се завърне за още едно, по-далечно прехвръкване на 23 април 2025 година , съгласно базата данни за дребни тела на JPL. Въпреки това 2013 NK4 в никакъв случай не е бил забелязван задоволително близо, с цел да бъде следен с телескоп в задния двор.

Симулациите на траекторията на метеорита, които наблюдават орбитата на галактическата канара към Слънцето още от 1900 година, демонстрират също, че това е най-близкото доближаване на метеорита от най-малко 125 години насам. Същите симулации обаче демонстрират, че той ще се приближи още по-близо до Земята през 2055 година, когато ще доближи минимално разстояние от към 1,3 млн. благи (2,1 млн. км) от нашата планета - или по-малко от шест пъти междинното разстояние сред Земята и Луната.

Така че, в случай че желаете сами да видите тази гигантска галактическа канара, не забравяйте да излезете на открито през идващите няколко нощи. Стискайте палци за ясно небе, тъй като няма да имате различен късмет да я видите повече от 30 години.

(Във видеото може да научите повече за: Голям метеорит доближава Земята)

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР